Братът на съпругата на Миню Стайков в ареста, издирват сина му

На три лица е поискана мярка "задържане под стража”, сред тях е и бизнесменът Миню Стайков. Другите две лица се издирват. Това съобщи прокурорът от Специализираната прокуратура Ангел Кънев във връзка със спецакцията на "Винпром Карнобат", "Сис индустрийс" и "Топаз мел".

Общо членовете на групата са 8 души, като петима са задържани. Синът на Миню Стайков се издирва с европейска заповед за арест, а други двама са обявени за общодържавно издирване, тъй като няма данни те да са напускали страната, пише Днес бг.

При проверката е установено, че става дума за верига от свързани фирми, ръководена от едно от задържаните лица.

Кънев уточни, че в момента се изяснява кой точно е ръководителят на организираната престъпна група.

"Възложили сме 40 данъчни ревизии на различни дружества, които ще ни дадат пълна картина на извършените престъпления. 38 адреса бяха претърсени, интересното е, че са открити печати на кухи фирми и дори на една банка, която оперира на територията на страната. Той беше намерен в къщата на счетоводителя на една от фирмите. Този човек е със средно образование и сам е заявил, че не е експерт и нищо не разбира от счетоводство", обясни Ангел Кънев.

Ръководителят на Специализираната прокуратура Даниела Начева допълни, че общо 20 са дружества, които са свързани помежду си и които са участвали в данъчни престъпления по случая "Карнобат".

По думите й разследването е по няколко направления и е изключително мащабно.

Всичко започнало, след като била получена информация, че в северната индустриална зона на Карнобат има нелегална фабрика за цигари.

Нелегалният цех работил при изключителна секретност, обясни Кънев.

Капацитетът на предприятието било 2000 цигари на минута.

Цигарите от фабриките в Карнобат са продавани на територията на България и на други държави в ЕС.

"Става въпрос за чуждестранни марки. Назначени са експертизи, за да се установи конкретният вид тютюн, който се ползва. Не е сигурно дали тези цигари не са доста по-вредни от въведения стандарт", каза още наблюдаващият прокурор.

В хода на разследването било установено, че над 20 свързани фирми осигуряват логистична подкрепа.

По време на акцията преди 2 дни са били претърсени 38 адреса, като не е иззета цялата налична документация, защото прокурорите знаели какво точно търсят.

Възложено е на данъчните да извършват проверки на хора и свързани с тях фирми. Също так ще се проверява и дали е платен акциз върху спирт, открит в складовете на "Винпром" в село Венец. Събрани са и доказателство за източен ДДС в размер на 1 милион лева.

Очаква се по-късно днес спецпрокуратурата да поиска постоянен арест на петима от членовете на групата, сред които Миню Стайков, братът на съпругата му Рени - Хазърбасанов и синът на кмета на Карнобат Иван Димитров.