Адвокатът на Арабаджиеви: Ще се върнат до дни, балонът ще гръмне

Спецапелативният съд решава дали да върне в ареста сина на Ветко и Маринела Арабаджиеви - Вълчо, както и двете счетоводителки Ромелия Кирилова и Елена Караянева. Те бяха задържани при акция в хотелите на Арабаджиеви и обвинени, че са част от престъпна група, занимавала се с укриване на данъци и пране на пари, предаде БТА.

Прокуратурата настоява, че укритите данъци са над 6 милиона и настоява тримата да бъдат върнати в ареста заради високата степен на обществена опасност.

А защитата настоява да бъде намалена паричните им гаранции от по 20 хиляди лева, определени от първата инстанция, не само да бъдат намалени, а тотално да няма такива.

В съдебната зала стана ясно, че днес в съда са внесени 47 тома с нови доказателства.

Прокуратурата настоява, че престъпната група, в която влизат родителите на Вълчо, е работила още от 2013 година и се е занимавала с укриване на данъци. Част от групата се е занимавала с набирането на лица с нисък социален статус. Така на техни имена фиктивно се регистрирали фирми.

Защитата настоява паричната им гаранция от по 20 хиляди лева да отпадне и твърди, че за да бъде реализирана акцията били върнати прокурори от отпуск. Освен това Ветко и Маринела Арабаджиеви били призовани набързо в Пловдив и извикани "за след 5 минути" в София.

Така, формално задочно били обвинени Арабаджиеви, а те нямали нищо общо със съставянето на книги за счетоводство. Части от разследването години били "на трупчета". Освен това ако били оставени да се приберат, "балонът щял да гръмне". Но те до няколко дни щели да се върнат.

Предстои съдът да вземе решение.

Лайвнюз