Четирима от обвинените за търговия с онколекарства остават в ареста

Специализираният наказателен съд реши да наложи мярка „домашен арест” на три жени от престъпната група за незаконна търговия с лекарства за онкоболни. Зора Балджийска – лекар, Небесна Балджийска – управител на болница, и Светлана Тюлекова – фармацевт, ще са под домашен арест заради здравословни причини, предаде БТВ.

В ареста остават - соченият за ръководител на групата Милослав Пейков, както и Борислав Сотиров, Калоян Молалийски и Делян Денсузов. Според съда има опасност те да извършат ново престъпление.

Наблюдаващият прокурор Лидия Манолова не изкллючи възможността да има още обвиняеми по делото.

Основен свидетел по делото е служител на ГДБОП.

Мярката подлежи на обжалване в тридневен срок.

Седем души бяха арестувани при акция на Специализираната прокуратура и ГДБОП, която се проведе в две онкоболници в четвъртък.

Според обвиненението групата е действала от месец май 2017 година. До арестите се стига след като между трима от членовете на престъпната група са били предадени белязани лекарства.

Прокуратурата казва, че ръководителят на групата е осъществявал срещи с членовете, а те изпълнявали неговите указания. Схемите според държавното обвинение са били две. При едната се купували лекарства от различни лекари, които в последствие били заменяни с такива с изтекъл срок на годност или неясен произход. Втората схема е отклоняване на лекарства без да бъдат вливани на пациентите.

Липсва ясно обвинение, е тезата на защитата. Адвокат Емануил Йорданов посочи, че в него се казва, че организираната престъпна група действала от април месец тази година, без да се разбере от къде идва подобно твърдение и какво се е случило между април и деня, в който обвиняемите са задържани.

„Прокуратурата решава, че първо трябва да задържи обвиняемите, а след това да събира доказателства. В делото към този момент няма данни какво и как е белязвано. Аз за първи път виждам седем души организирана престъпна група, които взети заедно, не са откраднали и един пирон”, посочи адвокат Емануил Йорданов.

Лайвнюз