Задържаните от ДАБЧ остават в ареста

Председателят на ДАБЧ Петър Харалампиев, главният секретар Красимир Томов и Марко Стойов остават за постоянно в ареста, реши спецсъдът, предаде БТА.

Според съда на този етап са събрани достатъчно данни, че те са получавали пари във връзка с издаваните от агенцията документи за доказване на български произход. За дейността на групата показания са дали хора от ДАБЧ.

Също така са намерени документи и големи суми пари. Тримата бяха задържни по обвинения за корупция. Според прокуратурата са вземали подкупи, за да издават удостоверения за български произход, а престъпната схема е започнала да действа още от юли миналата година, когато Харалампиев е оглавил агенцията.

Защитата определи решението на спецсъда като незаконосъобразно, докато прокурорите бяха категорични за виновността на групата и дори посочиха данни, че за незаконните документи за българско гражданство е плащано и с криптовалути от типа на биткойн.

Решението на спецсъда не е окончателно и може да бъде обжалвано, като защитата на обвиняемите заяви, че ще обжалва със сигурност.

Прокуратурата пък продължава събиране на доказателства включително извън страната, в държави от Западните Балкани. Следващото заседание по делото е насрочено за 8 ноември.

Лайвнюз