Гешев: Открити са 1 млрд. лв. на Банев в Швейцария

Факт е че на Николай Банев са констатирани 1 млрд. лв. в швейцарска банка. Колегите са поискали от властите в Швейцария сметките им да бъдат блокирани, съобщи БГНЕС.

Това каза зам. главният прокурор Иван Гешев във връзка със свое твърдение отпреди дни, че към Баневи има обвинение за пране на над 1 млрд. лв.

Самият факт, че в сметките, които те контролират, има над 1 млрд. лв. говори, че при евентуалното им пускане те биха могли да преместят тези пари, където си искат, уточни Гешев.

Той отхвърли вариант действията срещу Баневи да идват от конкуренти. „Не знам каква конкурентна среда създават Баневи, при положение, че нямат бизнес – те само режат на скрап предприятия“, каза заместникът на главния прокурор.

Гешев призна, че пране на пари в размер от 1 млрд. лв. е трудно да се докаже. Това е трудна задача, каза той като се аргументира и с твърденията, че трудно се доказва длъжностно присвояване, за каквото е привлечен ексбанкерът Цветан Василев в размер на 3 млрд. лв. също е трудно, но все пак е факт.

Лайвнюз