Изнудвач печели пари от училищата ,,законно''

Изнудвач използва ефективен и напълно легален начин за печелене на пари чрез съдебни дела, за да източи училищните бюджети. Информация за подобни случаи има в най-малко две области до момента – Великотърновска и Търговишка, писа Монитор.

Схемата е изключително проста и ефективна. Директорите получават по имейла писмо с искане за предоставяне на някаква информация - брой на паралелките или на учениците в тях, за разписанието на часовете, за броя на пенсионираните учители и други подобни.

В повечето случаи директорите са ангажирани и не вземат сериозно полученото писмо. След това получават призовка да се явят като подсъдими по дело, заведено срещу тях по Закона за достъп до обществена информация за непредоставяне на данни в законовия 14-дневен срок.

В повечето случаи съдилищата са се произнесли в полза на жалбоподателя и са осъдили училището и директора да предоставят исканата информация, както и разноските по делото.

Адвокатът, който представя жалбоподателя е един и същ. Той представя в съда надут размер на направени по делото разноски,  от порядъка на 2-3 хил. лв., в някои случаи повече. Те се плащат от училищния бюджет.

Някои училищни директори са се свързали лично с подателя на имейла, който обяснил, че прави стрес тест, за да провери колко адевкавтни са реакциите им в подобна ситуация.

Лайвнюз