Арабджиеви трябва да избират къде да бъдат съдени

Изтекоха 72 часа от задържането на Ветко и Маринела Арабаджиеви. Очаква се мярката им за неотклонение да се гледа днес от съда в Испания, предаде БТВ.

На две инстанции двамата трябва да заявят ясно дали биха искали да бъдат екстрадирани в България, или да бъдат съдени в Испания.

Те бяха задържани при акция на испанската полиция. Заедно с тях беше арестуван и Георги Семерджиев, който ги е приютил. Той е издирван от швейцарските власти, но те са се отказали от ареста му и Семерджиев е освободен.

В момента те най вероятно са в два различни ареста и въпреки че са задържани имат право да се свържат, с когото искат. Това обясниха от комисариата на националната полиция, който отговаря за задържаните чужденци.

Най верoятното място, на което се намира Ветко Арабаджиев, е мъжкият затвор „Tринидад виеха”.Това е един от най-старите затвори в Барселона. Той по времето на Франко е женски затвор. Сега арестантките се държат в Затвора „Уад Рас”.

В същото време испанските медии съобщават за задържания във Варна испански наркотрафикант Хорхе Арбиса, който е в първата десетка на най издирваните престъпници.

Властите предполагат, че екстрадирането от България на Арбиса ще ускори връщането в страната ни на Ветко и Маринела Арабаджиеви.

Една от къщите в Кабрера де Мар е на Георги Семерджиев – Жоро Шопа. Известен е и с това, че се смята за дясната ръка на Евелин Банев – Брендо.

Арабаджиеви са задържани заедно с него в къщата му, но Семерджиев е освободен. Сега си е вкъщи, екипът ни е разговарял с него, но той се отказва да застане пред камера.

Неговата версия е, че Ветко и Маринела пристигнали два дни преди да се предадат и че са се предали сами. По негови думи те са били във Франция от самото начало на издирването.

Лайвнюз