Прокуратурата повдигна обвинения на кметовете на Златица и Созопол

Софийска градска прокуратура повдигна обвинение на кметa на община Златица Магдалена Иванова от БСП за длъжностно присвояване в особено големи размери, осъществено в съучастие.

От съобщение на прокуратурата става ясно, че кметът на Златица е осъществила длъжностно присвояване на сума над 1 000 000 лв. в периода юли-декември 2014 г.

Същото обвинение прокуратурата е повдигнала и на кмета на Созопол Панайот Рейзи от ГЕРБ. 

Той е привлечен към наказателна отговорност, затова че в периода от 29.08.2014г. до 27.03.2017г. с 33 отделни деяния, като извършител, в качеството си на длъжностно лице и в съучастие с друго длъжностно лице от община Созопол, е присвоил чужди пари в общ размер 1 989 474,08 лв. /собственост на Община Созопол/, поверени му да ги управлява, като присвояването е в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, съобщиха от СГП.

Иванова е с мярка за неотклонение "Подписка". Ако бъде призната за виновна по повдигнатото й обвинение за документно престъпление, тя  може да получи наказание „лишаване от свобода“ до 5 години, като съдът може да постанови и лишаване от право да заема определена държавна или обществена длъжност.

Идентичен е случаят с панайот Рейзи. Ако бъде признат за виновен по повдигнатото му обвинение Панайот Рейзи може получи наказание „лишаване от свобода“ от 10 до 20 години, както и конфискация на част или цялото имущество.

Лайвнюз