Демократична България настоява за отмяна на Наредбата Н-18

,,Демократична България" настоява за отмяна на всички последни изменения на Наредба Н-18 и възстановяване на състоянието ѝ отпреди година и половина. Промените основно са свързани с дейността на електронните магазини, които вече могат да издават касови бележки в електронен вид и да ги предоставят на получателя на е-адрес, съобщи Дарик.

След въвеждането на измененията от 1 април всяка регистрирана по ДДС фирма, която не използва софтуер за управление на продажбите, трябва да отпечатва на касовите си бележки QR код, а фискалното устройство да изпраща данни в НАП за всеки фискален бон в реално време.

Според "Демократична България" от година и половина НАП и Министерството на финансите "осъществяват множество необосновани промени в Наредба Н-18 и така създават както допълнителни разходи, така и правна несигурност за бизнеса".

От "Демократична България" припомнят, че бизнесът е единодушно против промените в наредбата. Веднага след въвеждането им Българската стопанска камара (БСК) писа на премиера Бойко Борисов, че предложенията на бизнеса по спорната наредба за касовите апарати не са взети предвид, разходите по прилагането й са занижени, а това означава, че цените на стоките и услугите за потребителите ще се увеличат.

Политическото обединение настоява за съставянето на "изцяло нова наредба, която да бъде по-ясна и разбираема, както и пълна отмяна на съществуващата".

"Отпадане на задължителното изискване за използване на касови апарати, ползата от които намалява значително при наличие на възможност за предаване на данни за продажбите в реално време чрез т.нар. софтуерна фискализация. Отворени интерфейси за комуникация с НАП, които всеки софтуер може да използва. Електронни касови бележки за повече удобство и по-малко изхабена хартия" са част от другите искания на "Демократична България".

Лайвнюз