Манолов: Помощите да стигнат до детето, а не татко му да пие две ракии

Методиката в момента предстои да бъде разработена. Създадохме 1100 екипа за обхват на децата в образователната система. Това каза зам.-министърът на образованието и науката Деница Сачева при гостуването си в БНТ.

Всъщност помощите няма да бъдат спирани, те ще бъдат пренасочвани към съответното училище, заяви президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Тук говорим за социално слаби деца. Тези средства са персонални и ако идеята е да се събират на някакво общо място, идеята е лоша.
Друга забележка е, че натоварваме училището с още една неприсъща функция. Не е работа на хора от училището да ходят да купуват дрехи. Иначе много по-добре е тези средства да стигнат до детето, отколкото татко му да си пийне две ракийки, посочи синдикалистът.

Според мен подходът трябва да бъде обратният – да се дават повече пари за децата, които ходят по-често на училище. Когато им се отнеме някакъв приход, тези хора ще търсят някакъв начин да го компенсират и се опасявам, че това отново ще стане за сметка на децата, подчерта Димитър Манолов.

Не искаме да налагаме санкции на бедни хора, а на безотговорни родители.

От две години насам успяхме с целенасочени усилия да върнем 40 000 деца в клас. Тези промени се предлагат на база на информация и премислен риск. Този екип на министерството иска от учителите да преподават, но също така и децата да имат поне основно образование. Не мисля, че тези усилия са кампания, това усилия, които са системни, полагат се от две години насам и вече дават своите резултати, заяви още Деница Сачева.

Лайвнюз