Аврамова: Търсим конструктивен диалог с превозвачите за тол системата

Ще продължим да търсим конструктивен диалог с всички превозвачи, тъй като тол системата трябва да бъде въведена у нас. Това заяви  министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, предаде БТА.

Според Аврамова страната ни дори е закъсняла с въвеждането на системата. Сега две трети от пътните такси постъпват от винетките на леките автомобили, а тежкотоварният трафик всъщност руши пътищата ни, допълни още тя.

Министърът отхвърли твърдението, че 80 на сто от републиканската пътна мрежа ще бъде таксувана. „От близо 20 000 километра републикански пътища, такса ще се събира от 10 800 километра, а част от тях дори ще бъдат временно освободени от налога, тъй като не са в добро експлоатационно състояние", посочи Аврамова.

По думите й работата по свързването на тол системата с агенцията „Митници“ приключва и в близко време тя ще бъде свързана и със системата на МВР. От 16 август ще трябва да започне тестовият период на тол системата в реално време, уточни още министърът.

По-рано днес от Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ) предупредиха, че се очаква хаос с въвеждането на тол системата, като според превозвачите стоките ще поскъпнат.

„От 18 филийки в хляба три ще отиват за тол такса, четири за ДДС, останалото за разходи и печалба на производителя”, каза пред NOVA Миролюб Столарски от Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ).

От бранша искат държавата да отложи въвеждането на тол системата. Тя трябва да започне да заработи от средата на годината за камиони от над 3,5 тона. Вчера обаче от КРИБ излязоха с призива тол системата да се въведе от 2020 г.

Лайвнюз