Гешев: С делото ,,Иванчева'' искаха да ударят Спецпрокуратурата

Делото "Иванчева" се използва и преекспонира, за да се удари прокуратурата, специално - специализираната прокуратура. При оправдателни присъди щеше да бъде ползвано за закриване на Спецпрокуратурата, за оставки на зам.-главни прокурори. Това заяви зам.-главният прокурор Иван Гешев при гостуването си в БНТ.

По думите на Гешев - прокуратурата твърди, че има факти, адвокатите са отговорили: "такова нещо няма". Според зам.-главния прокурор, който по време на ареста на Иванчева и Петрова беше шеф на Спецпрокуратурата и наблюдаващ прокурор по делото, единственото решение е да дадат публичност. "Искаме истината", каза Иван Гешев, който припомни, че лично бил по време на многочасовия арест на двете жени в центъра на София.

"Единицата за справедливост е това, което присъжда съда. Тези присъди са неокончателни и подсъдимите продължават да са невиновни според законодателството и Конституцията", каза Гешев.

По обвинението, че присъдите на Иванчева и Петрова са по-тежки от присъди за убийство, зам.-главният прокурор обясни, че има различни състави за убийство и за подкуп. Подсъдимите са привлечени по най-тежкия състав, каза той.

"Досега законът не се прилагаше, борбата с корупцията сега започва. "Когато започнаха първите стъпки някои хора се уплашиха, че няма да крадат без последици, опитват се да настроят обществото, че зад тези присъди стои нещо друго, а не справедливост", каза Гешев.

Зам.-главният прокурор си позволи да обвини и политици и медии. Определени политически сили, журналисти, които обслужват тези политически сили били предизвиквали съмнение по отношение на делото Иванчева и Петрова. Нека дадат сканирано делото на медиите, призова той.

Относно заявлението от двете подсъдими Десислава Иванчева и Биляна Петрова, че ще съдят зам.-главния прокурор Иван Гешев, той отговори, че това не е тяхно ноу хау и други подсъдими са завеждали дела и преписки срещу прокуратурата. "Използва се всеки един момент за медийна известност. Това е изпитан способ, който не върши работа", каза той.

Има законодателни проблеми. Ответна реакция за работата на прокуратурата. Дано се размине само с това, че някой ще образува някакви дела, заяви прокурор Гешев.

Лайвнюз