Не е ясно с колко ще поскъпнат изборите заради машинното гласуване

Разписаните текстове на Изборния кодекс предвиждат, че на следващите избори за народни представители и президент, когато са редовни, трябва да има машинно гласуване във всички секции. От тук нататък стоят всички останали въпроси, които трябва да бъдат решени. Това каза говорителят на ЦИК Александър Андреев про гостуването си в България Он Ер.

Проф. Константинов: Няма сериозни нарушения, за да се касира вотът в София

Мога да кажа, че организацията беше, ако не отлична, то много добра. Изборната администрация се справи перфектно със своите задачи, защото нямаше циркове в ''Арена Армеец''. Това заяви проф. Михаил Константинов пред БНТ.

Спокойно премина предаването на протоколи в ,,Арена Армеец''

Добра организация и липса на ексцесии белязаха предаването на изборните книжа в столицата. Както на първия тур, и сега те се събират в зала "Арена Армеец". За разлика от миналата неделя обаче, този път грешки в протоколите почти нямаше, предаде БНТ.

ЦИК: Не се допуска предизборна агитация

Както на първия тур, така и 24 часа преди балотажа и в деня на вота, няма да се допуска предизборна агитация, съгласно Изборния кодекс /ИК/. Събота е т.нар ден за размисъл и според закона са в сила известни ограничения, предаде ЦИК.

ЦИК: Нямаме компетенцията да касираме избори

ЦИК няма компетенцията да касира избори. Кандидатите, които го искат - трябва да се обърнат към съда и ако той реши - тогава могат да се касират избори. Това заяви говорителят на ЦИК Таня Цанева при гостуването си в Нова.

ЦИК: 18 на сто избирателна активност до обяд, в Пловдив и Варна най-зле

Избирателната активност към 12.30 ч. за цялата страна е 18, 26 на сто, съобщи на брифинг говорителят на ЦИК Александър Андреев. Сравнено с първия тур, по същото време, активността е била 23,54 на сто, а на втория тур през 2015 тя е била по-ниска - 21, 18 на сто.

Днес е вторият тур на местните избори

Днес в страната се провежда втори тур на местните избори. Избирателните секции във всички населени места с оспорвано място за кметове са отворени от 07:00 ч. След вота на 27 октомври в 9 областни града вече имат избрани кметове. В останалите 18 предстои балотаж.

Апелативният спецсъд остави за постоянно в ареста кмета на Несебър

Апелативният специализиран съд потвърди определението на първата инстанция и остави за постоянно в ареста кмета на Несебър Николай Димитров и още двама обвинени за купуване на гласове, като организирана престъпна група. На други двама от групата съдът не наложи мярка, предаде БТА.