Стефан Манов: Отново се опитват да спрат машинното гласуване

Пътят към промени в Изборният кодекс е просто начин отново да се отложи и премахне машинното гласуване. Опитите да се дискредитира възможността за осъществяване на честни избори са патетични, те са просто жалки. Това каза Стефан Манов от Обществения съвет към ЦИК пред БНР.

Не е ясно с колко ще поскъпнат изборите заради машинното гласуване

Разписаните текстове на Изборния кодекс предвиждат, че на следващите избори за народни представители и президент, когато са редовни, трябва да има машинно гласуване във всички секции. От тук нататък стоят всички останали въпроси, които трябва да бъдат решени. Това каза говорителят на ЦИК Александър Андреев про гостуването си в България Он Ер.

Проф. Константинов: Няма сериозни нарушения, за да се касира вотът в София

Мога да кажа, че организацията беше, ако не отлична, то много добра. Изборната администрация се справи перфектно със своите задачи, защото нямаше циркове в ''Арена Армеец''. Това заяви проф. Михаил Константинов пред БНТ.

Спокойно премина предаването на протоколи в ,,Арена Армеец''

Добра организация и липса на ексцесии белязаха предаването на изборните книжа в столицата. Както на първия тур, и сега те се събират в зала "Арена Армеец". За разлика от миналата неделя обаче, този път грешки в протоколите почти нямаше, предаде БНТ.

Галъп: Българите не харесват властта, но се колебаят за предсрочни избори

Българите продължават да не харесват властта си и да искат промяна, но не държат на предсрочни избори. Това сочи резултата от независим телефонен сондаж сред 800 души, проведен от Галъп интернешънъл, отбелязва БНТ.

ЦИК: Нямаме компетенцията да касираме избори

ЦИК няма компетенцията да касира избори. Кандидатите, които го искат - трябва да се обърнат към съда и ако той реши - тогава могат да се касират избори. Това заяви говорителят на ЦИК Таня Цанева при гостуването си в Нова.

ЦИК: 18 на сто избирателна активност до обяд, в Пловдив и Варна най-зле

Избирателната активност към 12.30 ч. за цялата страна е 18, 26 на сто, съобщи на брифинг говорителят на ЦИК Александър Андреев. Сравнено с първия тур, по същото време, активността е била 23,54 на сто, а на втория тур през 2015 тя е била по-ниска - 21, 18 на сто.