Не е ясно с колко ще поскъпнат изборите заради машинното гласуване

Разписаните текстове на Изборния кодекс предвиждат, че на следващите избори за народни представители и президент, когато са редовни, трябва да има машинно гласуване във всички секции. От тук нататък стоят всички останали въпроси, които трябва да бъдат решени. Това каза говорителят на ЦИК Александър Андреев про гостуването си в България Он Ер.

Машинно гласуване няма да има само в секциите в чужбина, в лечебните заведения, на корабите и на местата за изтърпяване на наказание лишаване от свобода, допълни говорителят на ЦИК.

"С оглед по-големите мащаби на машините, които следва да бъдат доставени и осигуряването на възможността на всички избиратели да гласуват, ще се изисква по-дълъг период, който да позволи логистичното обезпечаване на машините, така че в момента, в който се стигне до изборите, те да бъдат налични, сертифицирани и доставени до съответните секции", обясни Андреев

Една машина излизаше от 3 до 5 хиляди лева. Това бяха цените, въз основа на които бяха направени тогава разчетите. Тези цени могат да бъдат променяни. Всички тези промени влияят върху цената на гласуването, обясни Андреев.

ЦИК подготвя окончателния доклад за проведените избори през 2019 и той ще бъде внесен в Народното събрание с препоръки към депутатите относно изборното законодателство.

Лайвнюз