И Слави Трифонов изпревари Борисов по рейтинг

Президентът Румен Радев се ползва с 48% доверие и измества от първата позиция председателя на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски - с 37%. Слави Трифонов вече е на трета позиция с 31% доверие.

Значителен спад до 20% и 7-мо място отбелязва премиерът Бойко Борисов. Същевременно регистрираме повишаване на доверието към други водещи фигури в управляващата партия като Йорданка Фандъкова (26,4%), Томислав Дончев (20,5%), Цвета Караянчева (13,1%), Деница Сачева (12,2%).

Значително повишение по този показател има при Мая Мановлова (24,6%), което показва, че присъствието й в общественото пространство е придобило по-голяма тежест.

Сравнително висока степен на доверие получават и двамата основни конкуренти за председателския пост на левицата: Корнелия Нинова (16,9%) и Кирил Добрев (11,8%). И двамата обаче са под нивото на одобрение на организацията, която представляват.

Значително е подобрил своя публичен образ Христо Иванов, който по този показател от място в дъното на таблицата достига до място сред първите 10 с 16,9% доверие. Рейтинг, който надвишава този на представляваната от тях организация, имат още Красимир Каракачанов (13,0%), Веселин Марешки (9,7%), Валери Симеонов (9,1%), Мустафа Карадайъ (7,9%), Румен Христов (8,0%).

ГЕРБ продължава да е първа политическа сила с 17,8%, но според нашите изследвания губи 3,5% от началото на юли. При коалиционния партньор в управлението ВМРО и обикновено подкрепящата мнозинството в парламента ВОЛЯ също има известно понижение. Съответно декларираната подкрепа за БСП е 15,7%, което е нарастване с 3,5%.

Най-голям е прогресът при "Има такъв народ" - с 4,9% спрямо юли. Това прави партията на известните шоумени трета политическа сила с 10,1% подкрепа.
ДПС също разширява своето присъствие до 5,9%. От опит знаем, че на реални избори Движението винаги получава повече от декларирания в изследванията вот.

"Демократична България" може да разчита на вота на 4,5% от избирателите, което удвоява политическата й тежест. "Изправи се.БГ" получава 2,9%, което е с 1,5% повече от подкрепата й през юли.

Резултатите на Обединените патриоти (ОП) и "Изправи се.БГ", преизчислени спрямо тези, които биха гласували, са малко над бариерата от 4% за влизане в следващия парламент. И двете формации обаче имат допълнителни възможности, за да осигурят своето присъствие в следващото НС. Според нашите данни, евентуална коалиция на ВМРО и ВОЛЯ би могла да получи 5% от всички избиратели.

"Изправи се.БГ" заедно с АБВ и "Движение 21" биха могли да разчитат на 4,6%, което е значително над прага за преминаване на бариерата.

Лайвнюз