АБВ открадна името ,,Коалиция за България'' за изборите

Новото лявоцентристко обединение "Коалиция за България", което включва АБВ и още 6 партии, обяви днес платформата си за евроизборите, съобщи БНТ.

Сред основните цели са изравняване на доходите в България със средните в Европейския съюз, опазването на мира на Балканите и отстояване на правата на всички граждани. Новото обединение носи използваното от повече от 10 години от БСП и няколко малки партии име.

"Коалиция за България" се ражда преди 20 години, припомни Георги Първанов, който през 2001 година печели президентските избори именно с тази коалиция По негови думи тогава в основата на формата са били "работещи ценности и равнопоставеност на всички партии в него".

Новата "Коалиция за България" обединява седем политически партии. Според председателя на коалицията и лидер на АБВ Румен Петков, три от тях са били гръбнака на коалицията при нейното зараждане. По негови думи от БСП практически отказали да участват в коалиционните преговори. Петков обяви и основните приоритети на новия формат.

Партиите, участващи в „Коалиция за България“ са ПП АБВ, ПП "Обединен блок на труда Български лейбъристи", Политическо движение "Социалдемократи", ПП "Движение за социален хуманизъм", ПП "Българска левица", ПП "Българска партия Либерали", ПП "Възраждане на Отечеството".

Рамковото споразумение на „Коалиция за България“ се обединява около пет основни цели: За силна държава и сигурност за гражданите, за завръщане на икономическия и политически суверенитет на България; за борба с бедността и демографската катастрофа, за социалната справедливост и повишаване на доходите; за гарантиране на енергийна сигурност на България; за възраждане на българското село; за общодостъпно и качествено здравеопазване и образование, за развитие на българската духовност и култура.

Лайвнюз