ЦИК: От БАН в готовност за сертифициране на машините за гласуване

ЦИК има категоричното намерение да се проведе машинно гласуване в 3000 секции, заяви председателят на ЦИК Стефка Стоева. Тя обаче отбеляза, че намерението не е достатъчно, предаде БНР.

,,Необходимо е цялостно съдействие на другите държавни органи и организации в държавата - всички, свързани с изборния процес'', каза председателят на ЦИК.

,,Изпратени са писма до различни институции. Оказа се, че никой от тях не се наема да извърши одит и сертификация на машините. ЦИК остана единственият държавен орган, който въпреки липсата на изрични правомощия по закон, трябва да реши този проблем. Търсим различни варианти.

Търсим помощта не само на БАН, но и на други специалисти от университетите и други, за да разрешим този проблем. От БАН ни отговориха, че могат да подсигурят екип с известни учени – имаме положителен отговор'', заяви Стоева относно сертификацията на машините за гласуване.

От ЦИК са отправили официално запитване към Министерския съвет – "Могат ли да посочат някой друг държавен орган, извън направилите отказ, който да може да сертифицира машините". Чака се отговор, каза председателят на Комисията.

Според нея това не е основание за евентуално оспорване на изборния резултат.

Стефка Стоева заяви, че има достатъчно време за реакция относно доставянето и инсталирането на машините. Има и резервни варианти, каза тя и бе категорична, че няма риск в тази посока. По думите ѝ машини ще има във всичките 31 избирателни района. Вътре разпределението ще е с оглед на броя на гласоподавателите в населеното място.

Тя обеща на българите, живеещи във Великобритания, че ще се направи всичко възможно да могат да подадат гласа си за евродепутати.

,,Секции в държавите, които не са членки на ЕС, могат да се разкриват единствено в дипломатическите и консулските представителства'', посочи Стоева и допълни, че няма възможност за откриване на допълнителни секции.

Лайвнюз