БСП поискаха спиране на регистрацията на АБВ за евроизборите

От БСП поискаха спиране на регистрацията на АБВ, защото твърдят, че те притежават търговската марка Коалиция за България, предаде БНТ.

Коалиция за България на АБВ и шест по-малки партии внесоха документи за регистрация в Централната избирателна комисия за бъдещия евровот. Листата на обединението се оглавява от професора от икономическия университет Боян Дуранкиев. Междувременно

БСП съобщиха, че са внесли в ЦИК документи, че притежават марката "Коалиция за България". Според тях АБВ носи административнонаказателна отговорност за кражба на чужда търговска марка. БСП настояват ЦИК да не допуска до регистрация за евровота коалиция от партии под името "Коалиция за България", защото те са се явявали с това име 11 пъти на избори - между '99 и 2014.

При регистрацията в ЦИК лидерът на АБВ Румен Петков каза, че има нужните доказателства за собственост на марката Коалиция за България.

От ЦИК приеха документите на АБВ, включително удостоверение за търговска марка, но регистрацията ще приключи окончателно след три дни, заради липсващи документи. От избирателната комисия коментираха и евентуалните спорове за името "Коалиция за България".

В този случай, за да може да бъде използвано, както казва изборния кодекс трябва да има съгласие от носителят на правата върху името, за да може то да бъде използвано.

ЦИК тепърва ще проверява документите на двете страни.

Лайвнюз