ЦИК: ,,Коалиция за България'' е регистрирана за евровота

ЦИК взе решение да регистрира "Коалиция за България" така, както са подадени документите. В рамките на този дебат становището на ЦИК е, че самото притежание на марката е въпрос, който не се отнася до изборния процес. Това е въпрос за други компетентни органи, не за нас, обясни говорителят на ЦИК Александър Андреев при гостуването си в БНТ.

В момента организацията по регистрирането за европейските избори тече нормално, спазват се всички срокове. Дори новите колеги в състава на комисията вече пълноценно участват в работата и дават своя принос в процеса.

Той допълни, че промените в Изборния кодекс по никакъв начин не се отразяват върху процеса на работа на ЦИК.

,,В момента, в който обществената поръчка за закупуване на машини за гласуване бъде обявена на страницата на ЦИК, ще започне и подаването на оферти, като крайният срок за това ще бъде 16-ти април'', заяви Андреев по отношение на машинното гласуване и добави, че изпълнението на кратките срокове ще зависи от евентуалния изпълнител на поръчката.

,,До момента документи за регистрация са подали 9 партии, от които три са регистрирани, и 8 коалиции, от които са регистрирани четири. Финансирането на партиите има лимит до 2 милиона лева, а за инициативните комитети сумата е сведена до 100 000 лева'', поясни той.

Накрая Андреев заяви, че всеки български гражданин, който е подкрепен от инициативен комитет и не изтърпява наказание "лишаване от свобода" и не е поставен под запрещение, би могъл да се кандидатира за евродепутат.

,,Евгения Банева към този момент би могла да се кандидатира за евродепутат, тъй като не изтърпява наказание "лишаване от свобода'', допълни още представителят на ЦИК.

Лайвнюз