ГЕРБ води с малко над БСП, ВМРО на ръба

БСП, ГЕРБ и ДПС ще имат сигурни представители в бъдещия европейски парламент*. ВМРО засега е на ръба. Това показват данните от последното проучване за изборните нагласи на изследователски център "Тренд", направено по поръчка на 24 часа.

ГЕРБ частично възстановява своята подкрепа, която бяха загубили покрай скандалите с апартаментите и имат минимална преднина пред БСП.

16% от всички избиратели в България все още не са решили за кого ще гласуват. Малко над една трета (35%) пък са решили още преди кампанията, а 9% са взели решение по време на кампанията.

Проучването е приключило на 17 май, което означава, че има вероятност до изборния ден процентът на решилите по време на кампанията може леко да се увеличи.


30% пък ще се възползват от правото си на преференция, докато 39% няма да го направят.

В настоящото проучване на интервюираните лица им беше предоставен списък с всички кандидати с имената и подредбата им според регистрацията в ЦИК, като сред тях те трябваше да посочат своето предпочитание.

ГЕРБ завръща лидерската си позиция и за тях биха пуснали бюлетина 31,5% от гласуващите. БСП пък се радва на подкрепата на 30,4%.

Управляваща партия успява да се стабилизира в рамките на кампанията след "Апартаментгейт". Възстановяването е минимално, но все пак достатъчно, за да получат лека преднина пред БСП, като разликата през този месец между двете основни партии е в рамките на 1,1%.

ДПС твърдо запазва третата си позиция с 12,8%.

ВМРО са четвърти, точно на ръба на бариерата, за да изпрати депутат в Европейския парламент - 5,8%.

"Воля” успява да покачи своя резултат в рамките на кампанията до 4,8% от гласуващите.

Обединението "Демократична България" не успява да реализира ръст в последните месеци и остава с 4,2% подкрепа сред гласуващите и с малки шансове да изпрати евродепутат.

По-надолу в подреждането остават "Коалиция за България" (2,4%), "Атака" (2%), Патриоти за Валери Симеонов (1,3%) и "Възраждане" (1,2%).

*Проучването е проведено от Изследователски център "Тренд" по поръчка и финансиране на 24 часа.

Лайвнюз