Алфа рисърч даде 5 процента преднина на ГЕРБ

Три дни преди евроизборите, управляващата партия ГЕРБ води с 4,5 на сто пред БСП. Това показват данните от последното проучване на социологическа агенция Алфа Рисърч, предаде БТВ.

ГЕРБ получава подкрепата на 31.1 на сто от избирателите. БСП има подкрепата на 26.6 на сто. На трето място е ДПС с 13.9 на сто електорална подкрепа, съобщи социологът Геновева Петрова.

ВМРО-БНД получава симпатията на 6 на сто от избирателите. ВОЛЯ има 4.9 на сто подкрепа.

"Първата причина е, че БСП не успя да наложи нова тема извън предсрочните избори. А тя не е достатъчна да мобилизира подкрепа извън твърдите ядра - посочи Геновева Петрова. Втора важна причина е, че лицата, на които БСП заложи като остриета, не успяха да се превърнат в тези рейтингови политици, които да преборят основния опонент от ГЕРБ. Третата - БСП търпи технологична загуба от няколко процента - хора, които се ориентират към "Коалиция за България", а са били техни избиратели".

Проучването, реализирано с аналог на реалната интегрална бюлетина, с която ще гласуваме на изборите, показва, че относителната тежест на ДПС нараства, а също - че има огромен процент хора, които не са решили за кого да гласуват.

"Демократична България" имат шанс, те са изправени пред предизвикателството да мобилизират десните избиратели, посочи Петрова.

Лайвнюз