ГАЛЪП: 58 на сто от българите не одобряват Истанбулската конвенция

Общественият ефект от дебата за Истанбулската конвенция е сериозен - огромната част от пълнолетните българи се оказват въвлечени в него, сериозно е неодобрението към документа, коментират от "Галъп интернешънъл".

Други теми от публичния дебат в последните дни срещат одобрение - например, проверките на компетентните органи в различни сектори. Това са част от изводите от изследователската програма на "Галъп интернешънъл", независима от външно финансиране. 86 на сто са чули за Истанбулската конвенция. Сред тях 58 на сто не одобряват България да я приеме, а 19 на сто одобряват България да приеме документа.

Съотношението е приблизително три към едно. Останалите се колебаят. Във всички социални групи преобладава отрицанието. Известно изключение са привържениците на ГЕРБ, където близо една трета приемат конвенцията, а две пети я отхвърлят, отбелязват социолозите. Те посочват, че по този въпрос едва ли има огромна запознатост, но в такива обществени дискусии е важно да се провери най-вече какъв образ се е създал.

Общият имидж на конвенцията очевидно е негативен за българите. От темите от последните дни явно сериозно се подкрепят най-вече различните типове проверки на съответните контролни органи - проверки на имущество, проверки на кметове, проверките в железниците и т.н. Например, 78 на сто споделят мнението, че никога не е късно да се проверява нечие богатство. 20 на сто обаче смятат, че вече е много късно.

По повод скорошните разкрития по отношение на железниците, респондентите са помолени да дадат цялостна оценка на БДЖ по скалата от 2 до 6. Средната оценка е 3.2. Тя е доста нисък атестат за общото състояние на железниците, макар и да не е безнадеждно лош. Обществото е безусловно съгласно, че положението с подобни системи като железниците е твърде тежко, но дава и шансове за поправяне, коментират от "Галъп". Данните са от изследване "лице в лице" ("Политически и икономически индекс на Галъп интернешънъл") сред 776 души, проведено между 2 и 9 февруари, както и от експресен сондаж, осъществен между 31 януари и 1 февруари сред 801 души.

Лайвнюз