Превозвачи: С новите такси на тол система всичко ще поскъпне

С новите пътни такси услугите ще поскъпнат. Защото сега около 65 стотинки на километър е разходът на гориво за транспортните услуги. С промяната на пътните такси ще трябва да се заплаща още около 60 стотинки на километър. Това обяви Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи при гостуването си в БНТ.

,,Искам да е ясно, че ние не сме против тол системата. Притеснява ни по-скоро нейният обхват. В момента 41 процента от трафика в България е транзитен, а с нейното въвеждане ще бъде въведена и останалата част от пътната мрежа и процентът ще нарасне.

По този начин тол системата ще обхване около 82 процента от автомагистралите от първи, втори и трети клас.

Никъде в Европа няма такъв обхват – тол системата е направена, за да обхваща автомагистралите и пътищата от първи клас. При нас тежестта на този обхват ще бъде поет от тези, които работят на вътрешния пазар'', обясни Арабаджиев.

,,При този обхват и тези цени на тол системата това е равносилно да видите цена на дизела за тирове от 4 лева, вместо за 2.20 лв. Това, за което настояваме от транспортния бранш, е първо системата да бъде изградена и след това тествана, за да знаем какви ще са резултатите. Второ, искаме да се промени нейният обхват и да бъде както е навсякъде в Европа. И накрая бихме желали тол таксите да бъдат съобразени с българския джоб'', посочи той.

,,Ако имате камион под 12 тона, почти няма да усетите поскъпването. Но ако става дума за над 12 тона, тогава със сигурност ще усетите разликата'', включи се по темата икономистът Петър Ганев.

,,Може би трябва да се търси някакъв баланс, да се освободят от тол такса някои пътища от по-нисък клас също би било добро решение'', смята експертът.

Лайвнюз