БАБХ: Двойният стандарт при храните наистина съществува

Проблемът с двойния стандарт при храните наистина съществува. Това каза директорът на Дирекция "Контрол на храните" към Българската агенция за безопасност на храните д-р Любомир Кулински по време на пресконференция за разпространяване на резултатите от проведено проучване в рамките на проект за установяване на нелоялни търговски практики, предаде Фокус.

Д-р Кулински припомни, че проучването е започнало през 2017 година и че тогава агенцията е подходила по-рационално към взимането на пробите, като се е следяло те да бъдат еднакви за ЕС  и България.

"Направихме и последващо проучване, взехме 30 продукта за проби от Германия и Австрия. Анализът на съдържанието в 7 продукта показа различия, някои от тях съществени. В 15 от изследваните 20 продукта, те бяха по-евтини в Европа от тези в България", категоричен е експертът.

Д-р Кулински обясни, че през 2018 година агенцията е решила да продължи изследването, като е взела мерки да разшири изследваните групи храни.

"Взеха се 31 проби от Италия, Франция и Швейцария. Вторият етап отново показа не толкова съществени различия в състава на продуктите, но се отчетоха големи разлики с цените" - съобщи той.

Изследването на проблема е продължило и с трети етап, в който обхвата на продуктите е увеличен още повече.

"През 2018 година открихме в 13 продукта различия в състава. Проблемът с двойния стандарт при храните наистина съществува", констатира д-р Любомир Кулински.

Лайвнюз