МВР в готовност за изборите

Изготвен е план с конкретни мерки и срокове за изпълнение за ефективно разследване срещу престъпления в рамките на изборния процес. Това обяви вътрешният министър Младен Маринов в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, предаде БТА.

,,Изготвени са конкретни мерки за гарантиране на обществения ред. В момента се изготвя разчет за точния брой на служителите, които ще бъдат ангажирани с охраняването на изборния процес'', посочи Маринов и допълни, че Министерският съвет е гласувал отпускането на 32 млн. лева за провеждането на европейските избори, от които 4 млн. и 700 хил. са предвидени за МВР.

Вътрешният министър сподели още, че в МВР е изграден ситуационен център, където ще се събира и обработва цялата информация, събрана в рамките на изборния процес, добавяйки, че щабът ще бъде ръководен от главния секретар на вътрешното ведомство.

Той обясни, че с оглед трите почивни дни преди изборите е създадена организация за по-бързото придвижване на гражданите, за да могат те да се включат в изборния процес.

Въведена е и денонощна линия към МВР, на която гражданите могат да сигнализират, ако станат свидетели на изборни нарушения.

Лайвнюз