Ангел Найденов: Има три основни риска пред сделката за Ф-16

Имаме една ситуация, която е плод на изявлението на военния министър относно резултатите от първия кръг на преговорите за закупуването на самолети Ф-16. Тази ситуация е резултат от един прибързан оптимизъм, че може да се постигне договорка в рамките от 3 до 4 месеца и цена от порядъка на 250 милиона лева за единична бройка. Това заяви бившият военен министър Ангел Найденов при гостуването си в Нова.

,,Представители на "Локхийд Мартин" бяха обявили срок за приключване на преговорите от 4 до 8 месеца. Освен това предложената цена включва пълния пакет от способности - оръжията, боеприпасите и оборудването и няма никакви скрити разходи'', посочи Найденов.

Според бившия военен министър съществуват три основни риска, които биха могли да доведат до пропадане на сделката за закупуването на нови изтребители и това са политическата нестабилност, евентуално прекратяване на мандата на правителството и провал на самите преговори с американската страна.

,,За 14 самолета Ф-16 Словакия отдели 1 млрд. и 800 млн. щатски долара, докато ние искаме да вземем 8 самолета за малко над милиард. В случай че се тръгне към сделка може би би било добре да се опитаме да свалим малко от цената, но в същото време не трябва да имаме прекалени очаквания'', коментира по темата и другият гост в студиото генерал-майор Съби Събев.

По думите на Събев, ако сделката претърпи провал, това би бил негативен сигнал към американските ни съюзници, допълвайки, че винаги има вариант да започнем преговори и с шведската страна за самолетите "Грипен".

Лайвнюз