Шефът на ВАС: Новият главен прокурор е добре да бъде от прокуратурата

Президентът Румен Радев продължава серията от срещи във връзка с предстоящия избор на нов главен прокурор. В четвъртък той прие председателя на върховния административен съд Георги Чолаков. По думите на Чолаков по време на срещата с държавния глава е била обсъдена процедурата и визията за този избор, предаде БТА.

След края на срещата пред медиите Чолаков коментира, че ако ще се търси промяна в правомощията на главния прокурор, действително, в момента по отношение на него трудно може да се реализира наказателна отговорност.

Следва да бъде извършена такава промяна, съответно, друг независим орган, който да проведе тази процедура, коментира Чолаков. Той отбеляза още, че и в момента прокурор няма законова забрана да образува производство срещу главния прокурор, но "фактически, това трудно би се случило".

Според него следващият главен прокурор е добре да бъде от прокуратурата, защото ще е наясно с проблемите и по-бързо ще може да започне да работи.

Председателят на ВАС подкрепи идеята на правосъдния министър Данаил Кирилов, като каза, че в закона има празнина и трябва да се предвиди процедура за временно отстраняване от длъжност на тримата големи. И посочи, че възможността за предсрочно прекратяване на техните мандати и сега е уредена в Конституцията и Закона за съдебната власт , но ако се предложат нови основания за това, следва да се обсъдят и да се уточни кой орган ще прави тази процедура.

Държавният глава вече се срещна с настоящия главен прокурор Сотир Цацаров, с председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, с министъра на правосъдието Данаил Кирилов и с главния инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет Теодора Точкова.

Лайвнюз