Тръмп: Да се разследват финансовите връзки на Байдън с Китай

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в интервю за "Фокс нюз", че смята за необходимо да се разследват евентуалните финансови връзки на бившия вицепрезидент Джо Байдън с правителството на Китай, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Американските медии съобщиха преди няколко години, че компанията на Хънтър - по-малкия син на Байдън, е сключила с подразделение на "Банк ъв Чайна" споразумение, предвиждащо инвестиции от близо 1 милиард долара.

"Сто на сто това си е позор", каза Тръмп, запитан от телевизионния водещ дали във връзка със случая трябва да се разследват Байдън и членовете на семейството му.

Според американския президент Китай е "огромен конкурент" на САЩ. "Те искат да превземат света", припомня ТАСС негово изказване.

САЩ повишиха от 10 май от 10 на 25 процента митата върху китайски стоки на стойност 200 милиарда долара. Освен това Тръмп заяви, че е наредил да се вдигнат митата върху китайска продукция за още 300 милиарда долара.

Според американски официални представители решението е било взето, след като Китай се отметнал от поетите ангажименти на търговските преговори. В отговор Пекин заяви на 13 май, че ще наложи от 1 юни ответни мита върху близо 5000 американски стоки на обща стойност 60 милиарда долара.

Лайвнюз