Неделята ще бъде дъждовна

Днес ще вали дъжд. Ще бъде ветровито, с умерен и силен североизточен вятър. По-значителни валежи се очакват в Южна България. Температурите ще достигнат 10-15 градуса, в София ще бъде около 9, предаде НИМХ.

ВМРО искат по-кратко увеличение на извънредното положение

Няма логика да се удължи срока на извънредното положение с цял месец. Предлагаме да се удължи, но с две седмици. Това каза депутатът и зам.-председател на ВМРО Искрен Веселинов при гостуването си в БНТ.

Медици искат да се преразгледа забраната за женски консултации

Трябва да бъде регламентиран един минимум от посещения при акушер-гинеколог. И също така трябва да бъде регламентирана възможността за дистанционно проследяване. Това каза доц. Виолета Димитрова от "Майчин дом" за БНТ.

МО даде частична информация по сделката за Ф-16

Обявяването на договора между Lockheed Martin и ВВС на САЩ за възлагане на договора за производство на самолетите F-16 Block 70 е очаквано. Това оповестиха от Министерството на отбраната след хилядите журналистически запитвания.

Синдикатите искат ясни правила за връщането на парите от ,,Булгаргаз''

Предложенията, които регламентират връщането на надвзетите суми от обществения доставчик на природен газ, могат да допринесат за подпомагане както на широки кръгове от населението, така и на индустриални предприятия. Това е още повече важно при текущото състояние на тежка икономическа блокада в страната. Това се посочва в официална позиция на КНСБ.

Драстично скача броят на безработните

Новорегистрираните в бюрата по труда в последния работен ден от седмицата за страната са били 7 138. Почти 5 000 от тях са посочили, че тяхната регистрация е свързана косвено или пряко с кризата покрай епидемията от коронавирус. Това каза Кремена Калчева от Агенцията по заетостта при гостуването си в Нова.

Рязко са се увеличили сигналите към Агенцията по труда

С почти 50% са се увеличили сигналите в Главната инспекция по труда от началото на извънредното положение. Броят им близо 600, оповести БНТ.

Около 1/3 касаят заплащането на труда. Има и сигнали за прекратени трудови правоотношения. Оплакванията на хората са, че са били притискани да излизат в неплатен отпуск или да напускат по взаимно съгласие. Тези сигнали ще бъдат предадени на прокуратурата.

От Инспекцията по труда напомнят, че началникът няма право да ни пусне в неплатен отпуск без наше съгласие. Съветват и да не подписваме молба за прекратяване на трудовия договор по взаимно съгласие със задна дата или заявление за неплатен отпуск, ако не сме съгласни.

Лайвнюз

Гешев потресен от разпределението на делата

Има достатъчно дани да се образува досъдебно производство за манипулиране на системата за случайно разпределение на делата. Производството е на база компютърно престъпление. Това главният прокурор Иван Гешев за одита на системата за случайно разпределение на делата.

Депутатите приеха промените в Закона за енергетиката на първо четене

Парламентът одобри на първо четене промените в Закона за енергетиката, с които ще бъде регламентиран механизъм за възстановяване на суми по договори на "Булгаргаз" с неговите клиенти заради предоговарянето на цените на природния газ.