Ангелкова: 5-звездните хотели са резервирани почти на 90 на сто за лято 2018

Министерството на туризма вече активно подготвя следващия летен сезон. Към момента всички 5-звездни хотели са резервирани почти на 90%. Вече има и заявки за полетите за лято 2018, които са с около 15% повече от миналия сезон. Това е един изключително ранен етап и има изключително голяма динамика в заявките. Фактът показва, че отново очакваме един успешен сезон, отчете министърът на туризма Николина Ангелкова при гостуването си в БНТ.

Най-много туристи имаме от Германия, които ще достигнат може би около 900 000 след отчета за декември месец. Румънци и гърци също предпочитат нашите курорти, за първите 11 месеца миналата година имаме над 1 млн. души от двете ни съседки.

Сред другите туристи, които почиват у нас, са руснаци, украинци. Великобритания има 24% ръст. Ангелкова отчете и ръст на поляци, чехи, турци. По думите й, Турция се нарежда на 4-то място.

Предстоят и втoрите промени в закона за туризма. Първите са свързани с това да се транспонира директивата за европейските туристически пътувания и намаляване на административната тежест.

Очаква се да отпаднат повече от 19 документа. Направен е пълен преглед на системата. Има повече от 3310 туроператори и турагенти. Започната е процедура по заличаването на 118 туроператори, които нямат представена валидна застраховка.

Лайфнюз