НПО се обявиха против готвените промени в Закона за туризма

Неправителствени организации се обявиха против готвените промени в Закона за туризма. Според тях някои от новите текстове са неясни и спорни. Става дума за частта, в която се казва, че посещенията при роднини вече ще се разглеждат като туристически екскурзии, предаде БНТ.

От Министерството на туризма обаче уточниха, че ако гостувате на ваши близки и домът им не е регистриран като хотел, посещението ви няма да изисква финансови ангажименти като данъци, такси или нужда да се регистрирате като турист.

Асоциацията "Българско Черноморие" и сдружението за защита на собствениците на имоти смятат, че новият текст в проектозакона ще тълкува и обикновените хора като занимаващи се с туристически услуги.

От Министерството на туризма са категорични, че предлаганите промени не се тълкуват правилно. Те изпратиха официална позиция, в която се казва, че посещението при роднини, близки и приятели не е туристическа дейност.

Тоест ако нощувате в дома на родителите си в провинцията и този дом не е регистриран като хотел, вашето посещение не изисква никакви финансови ангажименти като данъци, такси и нужда да се регистрирате като турист.

От сдружението за защита на собствениците на имоти смятат, че сивата икономика трябва да се бори със засилен контрол, а не с недомислени промени в законите.

Представителите на неправителствените организации ще депозират предложенията си в туристическото министерство и ще поискат среща, за да може да бъдат изчистени всички неясноти.

Лайвнюз