СОС прие общината да си върне имоти в Борисовата градина

С днешния си доклад предлагам Столичната община да си върне от дружеството "Софийски имоти" четири терена, за да можем по-успешно да ги защитим като част от Борисовата градина. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, предаде БТА.

В доклада се припомня, че на 28 юли 1997 г. със свое решение СОС предоставя за стопанисване и управление на "Софийски имоти" ЕАД четири недвижими имота, намиращи се на територията на Борисовата градина. 

Това са - Кръгло кафене "Кривите огледала", Детски кът - "Водно каналче", Велописта и "Трите дансинга". В доклада кметът посочва, че категоричното ѝ мнение е, че целесъобразно и законосъобразно е цялата територия на парка да бъде управлявана от Столична община като се поддържа от общинското предприятие "Паркове и градски градини", в това число и тези четири имота, стопанисвани и управлявани в момента от "Софийски имоти" ЕАД. 

Кметът каза, че на терените на сегашния ресторант "Веселото село" трябва да има зелено пространство. На терена на бара "Маймунарника" планът предлага и смятам, че това е добре, да има възможност за различни атракции за хората като там нищо не трябва да се строи, посочи кметът. 

По думите ѝ на терена на автокъща "Капитолия" има предвиден подземен паркинг и трябва да защитим такава възможност, за да не влизат колите в парка, а да останат в периферията. Що се отнася до сградите, които съществуват там според кмета те могат да имат различни функции, но нищо допълнително не трябва да се строи.

Столичният кмет припомни, че в момента тече обсъждането на предложението на архитектурното студио на арх. Ковечев, което беше избрано с конкурс да изработи ПУП на Борисовата градина. Според кмета е важно да има такъв и той да изпълни целите, за които беше избран изпълнителят. 

 

Целта е с ПУП-а да се запази територията на Борисовата градина и да не се позволи ново строителство. Фандъкова припомни че предложението на арх. Ковачев имаше разминавания с някои от тези цели. Именно заради това е и общественото обсъждане и възможността всеки от нас да даде своята позиция, каза кметът. Аз го направих, ще държа на нея. 

Имам механизми като кмет това да се случи, заяви тя. Важното е да не се допуска строителство, макар и за дейности, които арх. Ковачев смята, че са интересни за парка като възстановяване на климатично училище, като изграждането на музей "Зелената памет на София", посочи Фандъкова, цитирана от БТА. 

 

Тя е на мнение, че не е необходимо да бъдат изграждани такива допълнителни сгради. Радвам се, че общинските съветници осъзнаха, че за да защитим обществения интерес е важно да има ПУП, който да не позволи никакви планове на частните собственици или съсобственици да се случват, заяви Фандъкова. Тя припомни, че между 1997 г. и 2005 г. части от Борисовата градина са били или продадени, или заменяни за по няколко апартамента, а с някои от тях са създавани смесени дружества.

Лайвнюз