Изявления на Пенчо Милков, Георг Спартански и Румен Томов

Пенчо Милков от БСП е новият кмет на Русе. Той победи на балотажа кандидата на ГЕРБ Диана Иванова. Мисля, че русенци са мъдри хора и начинът по който те формираха Общинския съвет на нашия град показва, че те не искат авторитарно управление и не искат аз да им казвам какво да става, каза Пенчо Милков.

Те искат да правя така, че да убеждавам групите в Общинския съвет. Мисля, че това ще бъде наша политика. Гражданите не гласуваха за партия, а за личност. Нашата кампания беше светла. Благодаря на всички свободни русенци, които гласуваха. Победата е за съгражданите ми, не за мен. БСП ме излъчи, но това не е тайна. При анализа на платформите на колегите установих много общи неща, така че ще започна от това, което е общо. Още от утре започвам да работя за единението на нашите граждани", заяви Милков.

В Плевен досегашният кмет Георг Спартански, издигнат от ИК "Община Плевен", победи областния управител Мирослав Петров от ГЕРБ.

"Тези избори трябва да са интелектуални състезания, а не махленски борби", каза Георг Спартански в първи коментар след победата. Именно заради това той каза, че се радва.

"Гражданите показаха с вота си, че Плевен има лице и достойнство. В продължение на два месеца аз и семейството ми бяхме подложени на нещо, което не съм мислел, че може да се случва в демократична България - жълта преса и клевети. Благодаря на моето семейство", допълни новият стар кмет.

В Благоевград досегашният кмет Атанас Камбитов отстъпи на независимия кандидат, подкрепен от БСП, Румен Томов.

"От наша страна кампанията беше изключително чиста и беше кампания на идеи, която беше припозната от гражданите. Първо ще обърна управлението към гражданите - гражданите трябва да бъдат удовлетворени от качеството и бързината на услугите и те да са с човешко отношение. Ще възстановя приемния ден", заяви Румен Томов.

При 100% паралелно преброяване на "Галъп" на гласовете във Видин изборите печели кандидатът на местната коалиция СДС/НДСВ Цветан Ценков с 57.8% от гласовете. Кандидатът та ГЕРБ Огнян Ценков е събрал 39.7% от вота на избирателите. 2.5% са гласували с "не подкрепям никого".

Ценков заяви, че от утре по най-бързия начин ще се организира в политическите съвети и ще поиска мощна подкрепа на Видин и Северозапада, защото, по думите му, той в момента е леко забравен и загърбен.

"Надявам се да започнем активно да работим. В местните избори има политика в името на видинчани, а не е чиста политика, както на парламентарните избори. Имам приятели и в ГЕРБ, и в БСП и ще направя всичко възможно да убедя всички, че ще бъда изключително диалогичен. Видин е за всички ни. Искам да го върна на картата на България такъв град, какъвто е бил преди 120 години, когато сме се освободили", каза още новият градоначалник на крайдунавския град.

Четвърти мандат пък спечели в Пазарджик Тодор Попов (Новото време), който победи на балотажа Благо Солов (БСП).

"Аз съм може би единственият кмет на голям областен град, който е побеждавал 4 пъти големите политически играчи в страната. Това колкото е логично, толкова е и труд на нашата задълбочена работа през тези 12 години. Очаквах да победим и го направихме, няма значение какви са процентите, имаме 20% разлика, което ще се запази според мен", заяви Попов.

Лайвнюз