Завършват първите 8 станции от третия метролъч през декември

През декември ще приключи окончателно строителството на първите 8 станции от третата метролиния на София, заяви директорът на столичния метрополитен Стоян Братоев, предаде Труд.

Трасето от 8 км започва от "бул. "Владимир Вазов" и ще минава през Орлов мост, НДК и бул. "България", като ще стига до кв. "Красно село". В следващите няколко месеца станциите ще бъдат пуснати в експлоатация.

"На финала сме, още малко остава. До края на годината изпитанията може би няма да успеят да приключат, но ние строително трябва да приключим декември", коментира Братоев. В момента текат тестове на новите влакове, произведени за третия лъч на метрото от фирма "Сименс".

За линията Столична община купи 20 мотриси, а в последствие поръча и още 10 нови. Модерните влакове могат да се движат и без машинист, но засега тази опция няма да бъде използвана. С цел да се предотвратят инциденти, третата линия е оборудвана и с прозрачни отваряеми прегради на пероните.

През първата половина на 2020 г. ще бъдат пуснати и вторите 4 км трасе с 4 метростанции - от кв. "Красно село" през ж.к. "Овча Купел" до Околовръстния път при кв. "Горна Баня".

При околовръстния път се изгражда буферен паркинг и обща спирка с жп линията София-Перник.

София планира изграждане на 5 нови участъка и общо 13 км метролинии в периода 2020-2025 г. Първият е от 3 км и ще свързва кварталите "Хаджи Димитър" и кв. "Левски". Кметът планира старт на строителството му през 2020 г.

Лайвнюз