Столична община няма ясна идея как да управлява ,,Топлофикация''

Причината, заради която "Топлофикация" - София продължава да бъде губеща въпреки смяната на много директори, е небалансираната енергийна политика в страната, коментира Руслан Стефанов.

Електроенергията продължава да бъде субсидирана, много хора избират именно този тип енергия. От друга страна България е като заложник на единствения си газов доставчик "Газпром" и продължава да плаща едни от най-високите цени в ЕС. Това са обективните причини, поради които софиянци, които са клиенти на "Топлофикация", не могат да изплатят тези дългове", допълни Стефанов.

Вчера стана ясно, че досегашният директор на "Топлофикация" - София Кремен Георгиев е подал оставка и на негово място е назначен Александър Александров.

Той посочи от друга страна лошото управление на самата "Топлофикация" - София.

"Липсва професионален мениджмънт, липсва ръководство, което да сподели визия и ясна идея за това къде стои "Топлофикация" в енергийната стратегия на страната, кое ѝ пречи, за да получи съответните показатели. Търси се по-скоро оцеляване и управление на дружеството на парче. Липсата на стратегия за управление на персонала в тези предприятия води до проблеми с тяхното управление".

Икономистът припомни за идеите за назначаване на професионален мениджър и други възможности, но това не се случва:

"Основните неща по медиите са това на кой човек е някой или друг управляващ "Топлофикация". Търси се политическият мотив зад това държавно предприятие".

Според него докато това е така и докато съществуват обективните причини, който и да управлява, няма да има промяна.

Кметът и Столичният общински съвет нямат ясна идея за това как да управляват това предприятие, смята Руслан Стефанов и добави, че ако това се промени, дружеството има някакъв шанс да бъде оздравено.

"В противен случай ще гледаме от време на време спасявания, които ще се оказват временни и съответно след това ще трябва държавата или общината под различни форми да спасява или да променя дружеството, а междувременно то ще продължава да ерозира", каза той.

Руслан Стефанов е песимист за евентуален външен инвеститор, който да оздрави дружеството:

"Инвеститор - добър, международно признат, с опит в управлението и който да даде по-добра услуга, трудно би дошъл. Опитът ни с ЕРП-тата и с водоснабдителните дружества е достатъчно горчив".

Лайвнюз