Перник на още по-строг воден режим

От понеделник Перник минава на нов, по-строг воден режим. Жителите ще имат вода веднъж на ден във времето от 16 до 22 ч., а в някои населени места дори през ден, предадоха от общината.

Твърде вероятно е този режим да остане до месец април. Тогава надеждите са, че пролетните дъждове ще напълнят язовир Студена.

Прогнозата направи кметът на града Станислав Владимиров. Той е получил уверение от МОСВ и МРРБ, че начертаните мерки от тази седмица ще започнат да действат. Водният режим в Пернишка област беше обявен на 7 ноември.

Жителите на града можеха да ползват вода само по 10 часа в денонощието, всяка сутрин от 5 до 10 и всяка вечер от 17 до 22 часа.

Решението засегна около 122 хиляди души, а причината за тази извънредна мярка, която се взе за първи път от 1993 г. насам, е намаленото количество вода в язовир "Студена". Заради проблемите с водоснабдяването беше сменен областният управител на Перник Ирена Соколова. Беше отстранен и шефа на ВиК Перник Иван Витанов, а на негово място беше избран досегашният директор на водното дружество в Шумен Илиян Илиев. До неговото встъпване в длъжност, ВиК- перник ще се управлява от прокурист.

Междувременно в Специализираната прокуратура бяха внесени резултатите от две прокурорски проверки за водната криза в Перник. Анализът на събраните данни от предварителната проверка на Окръжната прокуратура сочат, че са налице са достатъчно данни за образуване на досъдебно производство за безстопанственост. Предстои прокурор да се запознае с предоставените материали и да прецени основанията за образуване на досъдебно производство срещу евентуални виновни длъжностни лица.

Лайвнюз