Петя Аврамова: Няма да има повишение на цената на водата в Перник

Не само язовир Студена има намален обем в момента, това се случва и на други места. Трябва да следим много внимателно ситуацията. Режимът в Перник трябваше да се въведе по-рано, за да не се стигне до тази кризисна ситуация. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова при гостуването си в Нова.

За 2018 година притокът на вода към язовир "Студена" е бил 41 млн. кубика, а през 2019 година е 11 млн. кубика. Това е показател, който може да ни даде представа, че в Перник водата, която постъпва в язовир "Студена", не стига, за да се удовлетворят нуждите на града, заяви Аврамова.

Когато бяхме уведомени, че има сериозен проблем, помолихме "Софийска вода" да ни съдейства и да напишат доклад, за да видим проблемите, посочи регионалният министър.

Прокуратурата е тази, която трябва да разследва вина. Ние ще разследваме всички обстоятелства, каза Аврамова. Тя посочи, че становището на Министерството на регионалното развитие и благоустройството е, че цената на водата в града не трябва да бъде повишавана.

Държавата ще гласува "против" увеличението на цената на водата. Хората в Перник да не се притесняват, цената на водата няма да бъде увеличена, увери регионалният министър.

По думите ѝ КЕВР има законово право да предлага и приема решения за промени в цените, но такива не са задължителни.

Лайвнюз