Повече от 20 събития предлага ,,Петнайста пълна нощ в музея'' в Русе

Повече от 20 събития - игри, изложби, танцови изпълнения, уъркшопи, възстановки, театрални миниатюри, концерти, прожекции и презентации, ще има на 19 май тази година в експозициите на Русенския музей в рамките на "Петнайста пълна нощ в музея". Това съобщиха от културната институция, предаде БТА.

За присъстващите са предвидени множество забавления, образователни инициативи, практически занимания, демонстрации, срещи с интересни творци, млади изпълнители и нови проекти, както и досег с традициите на региона.

Началото на програмата ще бъде поставено в късния следобед със събития за деца. Най-малките посетители на музея ще могат да се превъплътят в образа на римски легионери, а в лапидариума момчетата и момичетата ще направят своите първи стъпки в археологията, ще се включат и в играта "Търсачи на съкровища" в музейните експозиции.

Акцент в програмата на "Петнайста пълна нощ в музея" са събитията, посветени на Европейската година на културното наследство - 2018. По този повод в музея ще бъдат направени възстановки на обичаите Джамал - на фолклорна група от село Кошов, и Боенец - с участници от село Юпер, които са включени в Националната представителна листа "Живи човешки съкровища".
Програмата включва и "Danube Sunset Sessions - Solis Occasum 2018", който ще събере почитателите на електронната и танцова музика на римската крепост Сексагинта приста.

От Русенския музей информират, че уъркшоп на тема "Герданът на Калиопа" ще гостува вечерта в румънския град Гюргево, където етнографите Искра Тодорова и Десислава Тихолова ще демонстрират пред румънска публика старинни техники за изработване на бижута от мъниста. Инициативата се организира в партньорство с Окръжния музей "Теохари Антонеску", който от своя страна изпраща в Русе Лупу Лучика - етнограф-реставратор, и Джорджиана Щефан- музеограф, които ще имат работилница за изработване на разделители за книги с кусатури (традиционни шевици).

Лайвнюз