Сартира карнавалът на хумора, под мотото ,,Габрово - мой малък Брюксел''

Под мотото "Габрово - мой малък Брюксел" днес започва традиционният за града майски карнавал. Наред с карнавалното шествие, което с начален час 18,00 часа, който ще премине по централните булеварди "Априлов" и "Възраждане", програмата включва детски мини-карнавал, ревю на котки в карнавални костюми, карвинг фестивал на смеха, парад на кокили, фестивал на уличните изкуства. Това съобщиха организаторите от общината.

В 10,00 часа в Дома на хумора и сатирата се открива Биеналето на хумористично-сатиричната детска рисунка. То е посветено на карнавалите по света и е под патронажа на Франсоа Бонтан, посланик на Кралство Белгия в България, както и с подкрепата на Вили ван Импе, почетен консул на Република България във Фландрия.

В същия час в парка "Маркотея" ще се състоят събития, на които ще присъстват гости от побратимените с Габрово градове. Градският карнавал ще посрещне делегации от Аалст /Белгия/, Митвайда /Германия/, Паневежис /Литва/, Нови Сонч /Полша/ и Митищи /Русия/.

Ще бъде открита изложба с фотоси, посветена на 100-годишнината от обявяването на независимостта на Литва. В парка ще бъде експонирано Дървото на любовта и верността, подарък от руския град Митищи. Конструкцията на сувенира е изработена от стомана, тежи 654 килограма и има 12 клона, а височината е 5 метра. Клоните завършват с кукички, на които влюбени двойки ще могат да закачат символите на своята любов, разказаха от общинския отдел за култура.

В 11,00 часа на стадион "Априлов" илюзионистът Дани Белев ще направи опасна зрелищна каскада от летящ балон. В същия час на площад "Възраждане" започва двудневният международен карвинг фестивал на смеха, а в спортната зала "Орловец" се открива карнавалното ревю на котки.
Шествието - с десетки карнавални картини и над две хиляди участници, започва в 18,00 часа и ще премине по централните градски улици. След завършването му в Регионалния исторически музей, по повод нощта на музеите, ще има празник на щирника, където габровци и гостите на града ще опитат вкусна зелена баница, сладкиши и местни кулинарни специалитети.
В 20,30 часа на откритата сцена на площад "Възраждане" започва градско веселие с концерт на популярни групи, светлинно шоу и празнични илюминации.

Лайвнюз