Приемат на заявления за паркиране от живущите в ,,синя зона'' във Варна

От днес започва приемът на заявления за платено паркиране от живеещите в "синя зона" във Варна, както и от търговците в зоната и за служебен абонамент за нея. Това съобщи директорът на общинското предприятие "Общински паркинги и синя зона" Младен Иванов, предаде БТА.

Той посочи, че заявленията могат да се попълват онлайн на сайта varnaparking.bg, както и в центъра за обслужване. Цената за първи автомобил на живеещите е 5 лева на месец, или 55 лева за година, а за втора кола - 10 лева на месец, или 110 лева за година.

Платеното паркиране на живеещите в "синя зона" не гарантира паркомясто, обясни Иванов. За търговците в зоната месечният абонамент е 150 лева, или 1650 лева за година.

Работното време на "синя зона" ще е от 9.00 до 19.00 часа, като в почивните дни паркирането ще е безплатно. Разрешеното кратковременно паркиране е до 3 часа, а цената на час престой е лев.

Плащането може да се извършва чрез специално създадено мобилно приложение, есемес или в търговски обекти. Очаква се синята зона да заработи през юли. В началото след въвеждането й ще има гратисен период, но за тези, които са паркирали правилно, обясни Иванов.

Лайвнюз