155 пловдивчани се тестваха анонимно за ХИВ, хепатит В и С

Четирима пловдивчани с ХИВ са диагностицирани по време на скринингова акция за безплатно и анонимно тестване за сексуално преносими инфекции, която се проведе в пловдивската галерия "pLOVEdiv" по инициативата на CheckPoint София, съобщават от сдружение "Здраве без граници", цитирани от Новини.бг.

В рамките на скрининга са се включили 155 граждани на Пловдив. Новодиагностицирани с ХИВ са 56 годишна жена и мъже на 26, 52 и 39 години.

Хепатит С е открит при двама пациенти над 50 години, които си правят тестове за първи път и до преди тестването не са знаели, че са носители на вируса. Положителни тестове за хепатит В са показали за 5 пловдивчани - 4 мъже и една жена.

Най-младият инфектиран с хепатит В е на 32 години, а най-възрастният - на 63 години. Притеснителна е тенденцията за пациентите със сифилис. От 155 тествани пациенти 8 са с положителен резултат за инфекцията. Сред заболелите има само една жена, която е коинфектирана и с ХИВ.

Останалите със сифилис са мъже, като най-младият е на 21 години, а най-възрастният - на 60 години. Всички инфектирани със сифилис са мъже, които правят секс с мъже.

Всички пациенти с положителни тестове за ХИВ, хепатит В и С и сифилис са били насочени към специализираните здравни заведения, ангажирани с лечението им. На всички пациенти с положителни резултати за хепатит В и С е предложена подкрепа от хепатитен консултант.

Лайвнюз