Безплатни изследвания за хепатит В и С в град Смолян

На 23 юли (понеделник) на площад „Свобода” в Смолян, между 10,30 и 16,00 ч. ще се проведат безплатни скринингови изследвания за хепатит В и C.

Официалното откриване ще започне в 10:00 ч. с медиен брифинг с участието на д-р Даниела Дариткова-Проданова, председател на Комисия по здравеопазването и народен представител от град Смолян, д-р Сийка Чернева, директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ към РЗИ-Смолян, представители на НСБХ „Хепасист” на Сдружение „ХепАктив”.

За участие в откриването е поканен и г-н Николай Мелемов, кмет на Община Смолян, както и други представители на здравни институции и народни представители от региона.

Кампанията „Скъсай с хепатита!” цели да предостави възможност на повече хора да се изследват безплатно за хепатит В и С, като същевременно съдейства за повишаване информираността за заболяването хепатит, начините за превенция и лечение.

Стартът й беше даден по време на регионалния форум на тема: „Скрининг и превенция на вирусните хепатити и ХИВ в региона на Централна и Източна Европа: Сходни предизвикателства, съвместни решения”, който се проведе на 28-29 юни в София.

Инициативата в град Смолян представлява първата от серия активности в различни градове на България за отбелязване на Световния ден за борба с хепатит С – 28 юли 2018 г.

Акцията, е част от кампанията „Скъсай с хепатита!” и се организира от Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист“ и Сдружение „ХепАктив“, под патронажа на Комисия по здравеопазването към Народното събрание.

Лайвнюз