Прокуратурата решава дали да разследва спорния ремонт на ,,Графа''

Прокуратурата проверява обществената поръчка за ремонта на столичната улица „Граф Игнатиев”, съобщиха от държавното обвинение, предаде БТВ.

Общината изисква от кандидатите да ремонтират улицата и да сложат подложка, която да обира вибрациите от преминаващите трамваи с конкретна маса: 5 кг/м2.

„Джи Пи Груп” са спечелили обществената поръчка с подложка, която отговаря на изискването. А друг кандидат, предложил три пъти по-тежък материал, е отстранен.

Но след като ремонтът вече е започнал, Общината сменя изискването и разпорежда на „Джи Пи Груп” да ползват материала, заради който конкурентът ѝ е елиминиран. Законът изисква в такива случаи нова процедура, твърдят юристи.

Под всяка промяна в позицията на Столичната община подписът си поставя зам.-кметът Евгени Крусев. Той вече заяви, че промяната се е наложила заради пропуски на проектанта на релсовия път - инж. Румен Борисов, и той е бил отстранен.

По думите на главния архитект на София Здравко Здравков обаче проектантът не може да бъде отстранен с протокол и сам се е отказал с декларация. Отказал се заради обрата в изискването на Общината.

„Използването на твърда подложка от стари гуми не допринася с нищо за виброизолацията на прилежащите по трасето сгради, а напротив – ще усилва трептенията”, посочи в официална позиция инж. Румен Борисов.

За ремонта на „Графа” от организацията „Спаси София” сигнализираха и европейските разследващи органи, защото реконструкцията е направена с евросредства.

Имало и опасност Столичната община да плати от собствения си бюджет дейностите, обясняват юристи.

Дали българската прокуратура ще започне разследване, се очаква да стане ясно през следващата седмица.

Лайвнюз