Фандъкова иска криминализиране на... горенето на кабели и гуми

Столичният кмет Йорданка Фандъкова подчерта, че няма да има никаква толерантност към горенето на кабели, гуми, което е сред причините за замърсяване на въздуха в София, предаде БНТ.

Правим специален екип, който работи на терен в кварталите, където това се случва най-често. Ще предложа това нарушение да се инкриминира, да бъде обявено за престъпление. Ако се наложат глоби, те обикновено не се плащат, не правим нищо, заяви кметът на София.

Тя добави, че започнал първият голям проект, с който да се подпомогнат домакинставата, които желаят да подменят печките на твърдо гориво с по-екосъобразни уреди за отопление.

В момента изпълняваме едни от най-мащабните проекти, които са много трудни, изключително тежки за изпълнение проекти, които създават затруднения на хората.

Тя беше категорична, че изборът на изпълнителните на големите ремонти в София е бил прозрачен и е имало обществено обсъждане.

Подменяме канализация, която не е подменяна от 100 години. Прашно е, шумно е, давам си сметка за това. Но също така няма как да подобрим средата в града без тези тежки усилия, заяви Фандъкова.

Тя посочи, че ще бъде обявен международен архитектурен конкурс за ремонта на площад "Света Неделя". Желанието ни е да има максимален диалог, особено с професионалните гилдии, добави кметът на София.

Лайвнюз