Втори ден гори русенското сметище

Близо 24 часа продължава гасенето на пожара в русенското депо за отпадъци. Огънят беше овладян още вчера, но над сметището продължава да се издига гъст дим, предаде БНТ.

От Регионалната екоинспекция казаха, че няма замърсяване на въздуха, но над половината град се усеща неприятна миризма на изгоряло.

Огнеборците и служителите на депото са работили цяла нощ и в момента продължават да засипват с пръст горящите отпадъци на русенското депо. Въпреки това продължава да има тлеене в дълбочина и отново се появявали малки огнища. Площта на разпространение на огъня обаче е ограничена, уверяват от Общината. Днес димът значително е намалял, но заради източния вятър, миризмата на изгоряло е стигнала и до централната част на града и хората се чудеха от какво е.

От регионална екоинспекция съобщиха, че има повишаване на стойностите на въглеродните окиси и бензина заради горенето на пластмаси и органични отпадъци, но превишаване на нормата засега няма. В ранния следобед се очаква да бъде докарана допълнително пръст за запръстяване на сметището, защото това е най-ефективният начин за окончателното потушаване на пожара.

Очакванията са до вечерта всички огнища да бъдат загасени.

Лайвнюз