Въздухът в 4 столични квартала остава силно замърсен

Въздухът 4 столични квартала остава с повишени стойности на замърсяване. Това са "Младост", "Павлово", "Надежда" и "Хиподрума", показва международна карта за замърсяването на въздуха по данни към 7 ч.на проекта World Air Quality Index.

Днес няма места, в които въздухът да е замърсен в опасни стойности, както беше отчетено вчера. Въпреки това стойностите остават повишени. В кв. "Дружба" също е отчетено замърсяване, но в една степен по-ниско, пише Дневник.

По данни на Air Quality Index на Европейската комисия тази сутрин концентрацията на фини прахови частици (PM10) е над нормите в София, Пловдив, Велико Търново и Шумен, където запрашаването е 2-3 пъти над среднодневните норми от 50 µg/m3.

За днешния ден Столична община въведе т.нар. зелен билет, който струва 1 лев и с него може да се пътува по всички линии през целия ден. Причината за това са високите нива на фини прахови частици във въздуха в София. Мярката "зелен билет" се въвежда от общината, след като вчера нивата на основния замърсител в София достигнаха до 7 пъти над нормата според официалните данни. Високи стойности на фини прахови частици имаше в още 16 града в България.