Зам.-кметът по финансите ще поеме и строителството в Столичната община

Зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов ще поеме функциите и на подалия оставка Евгени Крусев в ресора за транспорт и строителство. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова на заседанието на общинския съвет.

По думите ѝ Барбалов ще остане на поста "докато решим друго".

Крусев подаде оставка във вторник, а Фандъкова я прие още същият ден. Причина за решението му е, че е получил призовка от прокуратурата и ще бъде обвинен в нарушаване на Закона за обществените поръчки в търга за ремонта на ул. "Граф Игнатиев".

Барбалов поема транспорта в София за втори път, след като бе временно на поста през 2016 г., когато замести Любомир Христов, който подаде оставка също след скандал за обществена поръчка за 60 навеса на спирки за над 250 хил. лева, спечелена от съпруг на депутат от ГЕРБ. След него поста пое именно Крусев.

Освен зам.-кмет по финанси, Барбалов е и заместник по здравеопазването от 2015 г., когато Антоанета Пейчева напусна по лични причини. Макар и да твърдеше, че е временно на поста, през 2017 г. той завърши курс по "Здравен мениджмънт" в Медицински университет - София, а през 2018 г. и магистърска програма по обществено здраве и здравен мениджмънт.

Фандъкова назначи Барбалов за зам.-кмет по финансите през 2011 г., като дотогава той беше главен банкер в Европейската банка за възстановяване и развитие.