Болницата в Перник пак заплашена от разпродажба на търг

Специализираната болница за продължително лечение и рехабилитация в Перник, чиято продажба временно бе спряна след намеса на здравния министър, може отново да бъде обявена на търг. Това каза управителят на здравното заведение д-р Венцислав Чунов, предаде БТА.

По думите му борчът на болницата към НАП възлиза на около 450 000 лв. Приходната агенция настоява до 20 януари да се внесе 20 процента от дълга, след което остатъкът да бъде погасен на пет равни вноски. В противен случай сградата ще бъде обявена отново на търг, заяви д-р Чунов.

Около 80 процента от сградата в момента не се използва и липсата на отопление засега се явява непреодолима пречка за повишаване на ефективността на болницата, категорични са от ръководния екип. Водени са разговори за лечение на чужденци, които обаче са завършили неуспешно именно заради проблема с отоплението.

НАП обяви за продан през ноември миналата година сградата на СБПЛР. Търгът бе насрочен за 18 декември 2018 г. при първоначална цена 4 934 762 лева и впоследствие бе отменен.

"Интересното е, че сградата се обявява на търг, след като започнахме да изплащаме задълженията си и всички пари по линия на Здравната каса отиват за погасяване на дълга", коментира д-р Чунов.

По думите му оценката на сградата вече е намалена на приблизително 3 млн. лв. Нямаме обяснение как при толкова болници с огромни задължения, е избрана точно нашата, с дълг 450 000 лв., който се изплаща, чудят се от медицинския екип. Според тях имотът е твърде апетитен и може да бъде преустроен с немного средства и в спа център, допускат и евентуално изграждане на вилно селище.

На свое заседание преди месец Общинският съвет реши да бъде изготвен оздравителен план за погасяване на задълженията на СБПЛР. Разплащанията ще се извършват единствено с постъпления от Здравната каса, които не бива да надхвърлят 15 000 лв. месечно.

Дали болницата ще бъде запазена и търгът спрян, ще стане ясно на 20 януари, докогато община Перник трябва да преведе първия транш към НАП, възлизащ на малко над 80 000 лв.

Лайвнюз