Бойко Борисов резна лентичка на индийски завод край Димитровград

Премиерът Бойко Борисов и министърът на икономиката Емил Караниколов откриха завод за автомобилни части в землището на димитровградското село Крепост. Двамата прерязаха лентата на производствените мощности на американската "Варок Лайтинг системс" /Warroc Lighting Systems/ - част от индийската "Варок груп", предаде пресцентъра на Министерски съвет.

"Спомням си когато тук имаше само голи полета. Виждате как сега се изграждат завод след завод", посочи Борисов.

"Тези заводи в момента, обаче, не само разкриват работни места, не само са високо технологични, но и работят на 100 процента за износ", допълни още Борисов.

"Автомобилният сектор в България се развива изключително добре. През миналата година в сектора има инвестиции от 200 милиона лева и 3200 открити работни места", посочи министърът на икономиката Емил Караниколов.

Кметът на Димитровград Иво Димов заяви, че няма по-голямо удовлетворение за един кмет от даването на старта на такава инвестиция, която тепърва ще се отрази на пазара на труда в района.

Производствената мощност на "Варок" е на площ 30 хил. кв.м. Застроената площ е 3 хил.кв.м, с перспектива да бъдат застроени още 5 хил.кв.м. Първоначално в предприятието ще бъдат назначени 50 работника с намерение персоналът да стигне до 400 души. Предприятието, в което са вложени 8 милиона евро, ще изработва малки осветителни тела за автомобили и двуколесни превозни средства.

След откриването на завода, премиерът Борисов разгледа още един  завод в съседство.

Лайвнюз