Медицински сестри в Ловеч готвят протест утре

Отделението по хемодиализа в МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов" в Ловеч е останало без медикаменти, които се дават на пациентите след хемодиализа за поддържане на състоянието им, съобщи директорът на лечебното заведение д-р Румяна Нановска пред Дарик.

Проблемът е от този месец и се очаква да бъде решен до края на седмицата, след като бъде сключен договорът с Районната здравноосигурителна каса в Ловеч и постъпят пари от там.
Причината за липсата на медикаменти е недостигът на средства за закупуването им.

Договорът на болницата с фирмата доставчик е приключил през ноември миналата година и е била обявена нова обществена поръчка. Заради липсата на желаещи фирми да участват, тя е била прекратена.

Д-р Нановска добави, че към фирма доставчик до момента болницата има стари задължения - около 10 хиляди на месец, но са постигнали споразумение да се доставят медикаменти срещу заплащане.

Според директора, някои от пациентите са закупили необходимите лекарства, които се приемат след всяка процедура.

В ловешкото отделение на хемодиализа са 18 пациенти.

По думите на д-р Румяна Нановска няма проблем с медикаментите в останалите отделения на болницата. Тя каза още, че е възможно персоналът на лечебното отделение да не получи предвиденото увеличение на заплатите си. Затова медицинските сестри готвят протест утре.

Лайвнюз